yoga1

Začetni tečaj joge

Tri ali štiri - mesečni začetni tečaj joge obsega natančno in poglobljeno učenje jogijskih položajev, jogijskega dihanja, sproščanja, enostavne meditacije.

KAJ PRIDOBIMO Z  ZAČETNIM TEČAJEM
S pravilnim izvajanjem jogijskih položajev, jogijskega dihanja, sproščanja, z razumevanjem meditacije, se mnogim takoj menja ves svet na lepše. Pravilno sestavljena zaporedja delujejo tako, da predramimo vsako celico v telesu. Vplivajo na celo telo vključno z obrazom; na mladostni izgled in počutje,  nas poživijo, če smo utrujeni in umirijo, če smo nervozni, nas napolnijo z magnetizmom, da smo bolj privlačni za ljudi, s katerimi se srečujemo. Naš obraz sijoč, ker bomo zdravi telesno, čustveno in mentalno, naša hoja bo mladostna in gibčna. Telo bo postalo bolj čvrsto, mladostno, gibčno, močno, zdravo, lepo. Vaja dela mojstra. Rezultati pridejo in nas bogato nagradijo, če smo prizadevni  in vztrajni. Z jogo pridobimo več notranje moči, da lažje uresničimo svoje želje, določimo svoje cilje in jih tudi dosežemo.

RAZLIČNE ŠOLE JOGE
Obstaja več vrst joge. Na zahodu je najbolj razširjena hatha joga, kjer je poudarek na asanah – položajih, pranajami – dihanju in sproščanju. Znotraj hatha joge je prav tako več različnih šol.  Pri nas izvajamo na začetnem tečaju hatha jogo z elementi Iyengar joge, ki je ena najbolj razširjenih, znanih in cenjenih v svetu zaradi natančne in varne izvedbe položajev, zaradi sistematičnega pristopa, ki vodi k napredku, zaradi pravilno sestavljenih zaporedij in posebnih vaj med menstruacijo ali nosečnostjo in predvsem zaradi dobro izšolanih učiteljev.

KAJ POTREBUJETE ZA VADBO
Podlogo za jogo in koco (ki jo lahko zložite in na njej sedite pri sedečih položajih, jo podložite pod ramena in komolce pri sveči in se z njo pokrijete med sprostitvijo). Oblečite se ohlapno in v več plasti, da se lahko slečete, če vam je vroče ali oblečete, če vas zebe. Vadimo bosi ali v nogavicah.

KAKŠNA NAJ BO PODLOGA ZA JOGO
Kvalitetna podloga za jogo naj bo nedrsljiva, neraztegljiva. Za začetek lahko uporabljate tudi armafleks (podloga za plažo) in boste na vadbi videli, kakšna je dobra podloga za jogo.


yoga1
yoga1

Nadaljevalni tečaj joge

Po osnovah, ki jih pridobite v začetnem tečaju, se lahko vpišete v nadaljevalni tečaj. Nadaljevalni tečaj vas razgiba v vse smeri, hkrati pa poleg asan vsebuje tudi dovolj pranajame in sprostitve ter obnovitvenih položajev, da je to vaš odklop, vaša obnovitev, vaš energetski polnilec in nežno zdravljenje na telesnem, čustvenem, duševnem in duhovnem nivoju.

V nadaljevalnem tečaju poglobimo svoje znanje in izkušnje ter dodamo nekaj novih položajev. Predvsem izpopolnimo izvajnje sveče (Srvangasane) in se nučimo stojo na glavi (Sirsasano). Program je še bolj prilagojen posameznikom. Če kdo ne more ali ne želi izvajati kakšnega položaja, dela nadomestne asane. Če ima katera menstruacijo, določene asne zamenja s takimi, ki so bolj koristne v teh dneh. Vzdušje postane domače, kar vpliva na večjo sproščenost in poglabljanje izkušenj. Ves čas popravljamo in izboljšujemo izvedbo položajev in pranajame ter napredujemo v jogijski praksi.

Nadaljevalne tečaje učijo učitelji, ki so se več let izobraževali pri Zdenki in tečaji vsebujejo pravilno izvedene elemente Iyengar joge. Iyengar joga je kraljica pravilne izvedbe položajev v hatha jogi in inteligentnega pristopa. Pri tej vrsti joge se vsak, ki vztraja, globoko menja v pravilno grajeno, simetrično osebo. Če je fizično telo pravilno in zdravo, ima duh možnost, da se razcveti, in če so energetski kanali prehodni, ima energija prosto pot. Iyengar joga popravlja ne samo mišično zgradbo ampak tudi kostno zgradbo telesa. Pri izvedbi položajev nam pomaga s pripomočki, dokler ne naredimo položaja pravilno. S pravilno izvedbo ščitimo hrbtenico in sklepe. Prilagaja se zmožnostim posameznika.

Je močno orodje za premagovanje vsakodnevnega stresa. Osnovana je na tradicionalnih Patanjalijevih Joga sutrah. Predstavlja celovit pristop za fizično, mentalno, čustveno in duhovno transformacijo. Daje nam fizično zdravje in vitalnost, mentalno jasnost in čustveno stabilnost. Našo fizično realnost uporablja, da spoznamo svoj um, svoja čustva in globje plasti svojega bitja.

V Iyengar jogi je na začetku poudarek na stoječih položajih, ki prizemljijo, povečujejo splošno vitalnost, izboljšajo cirkulacijo, koordinacijo in ravnotežje in predstavljajo dobro osnovo za težje ter obnovitvene položaje in pranajamo.

Z razvijanjem popolnosti v asanah se razvija inteligenca in sposobnost koncentracije ter fokusiranja.Ta inteligentna praksa razvija našo sposobnost, da rastemo in ločujemo, kar je pomembno in produktivno v življenju od tega, kar je treba opustiti.

Zagotavlja: Varen in sistematičen napredek v izvedbi položajev. Zaporedja položajev, ki razvijajo moč, gibčnost, vztrajnost, ravnotežje, koncentracijo in telesno simetrijo. Visoko kvalitetno metodologijo poučevanja. Učitelji so usposobljeni, da uporabljajo precizni jezik, da demonstrirajo položaje s poudarki na določenih elementih in individualno popravljajo učence, če je potrebno. Učitelji se šolajo 3-5 let z resnim in prizadevnim treningom za zahtevni zaključni izpit pred več-člansko, mednarodno komisijo. Po prvi stopnji se lahko izobražujejo še deset let in več do nadaljnjih stopenj.

yoga1
yoga1

Dinamična – Vinjasa joga

Dinamična joga je primerna za začetnike in nadaljevalce, kateri imajo radi aktivno vadbo, ki je lahkotna in hkrati dovolj zahtevna.
Vinjasa pomeni gibanje usklajeno z dihanjem. Ta stil joge imajo radi vsi, ki si jogo predstavljajo kot aktivno vadbo v gibanju brez daljših postankov. Zaporedje se lahko prilagaja sposobnosti skupine, posameznik pa seveda dela le toliko, kot zmore. Ker so položaji znotraj vinjase jogijski položaji, deluje na telo in duh tako, da se sprostimo in umirimo, odstranimo stres, prečistimo energetske kanale, se osvežimo, obnovimo energijo, okrepimo telo, postanemo gibčni, okrepimo trebušni center, polepšamo postavo, ojačamo živčni sistem, …

Pred prihodom se prijavite. Serija položajev je sestavljena tako, da maksimalno deluje na dobro počutje in zdravje celotnega telesa in duha.

Potrebujete: podlogo za jogo in koco.

Yin joga

»Yang tvori nebesa, Yin pa zemljo. Qi zemlje se dviga in se spremeni v oblake, medtem ko se Qi nebes spremeni v dež.«

Yin joga vključuje pomirjujoče, dolgotrajne položaje in se osredotoča na meridiane našega telesa. Pozitivno vpliva na vezivna tkiva, ki vključujejo našo fascijo, ligamente, sklepe, hrustanec in kosti. Zato je yin joga odlično dopolnilo energične prakse, ki se osredotoča na mišice. Zaporedja so običajno počasna z daljšimi zadržki in v sami praksi naredimo manj položajev, kot pri drugih vrstah joge. Ta meditativni pristop nam omogoča raziskovanje občutkov in boljše poznavanje telesa.

Yin joga pomaga spodbuditi energijske poti. Ko zadržujemo vsak položaj dlje časa, obremenimo fascijo (vezno tkivo), ki objema vsako celico v telesu. Vezivna tkiva so močna in prožna, ko smo zdravi. Zaradi sedečega življenjskega stila, hormonskih sprememb, poškodb, čustvenega neravnovesja in duševnih stisk pa lahko postanejo toga in napeta.

Pri vadbi velikokrat uporabljamo različne jogijske pripomočke, kot je kvader, deka, bolster, jogijski trak ali masažno žogico. S pripomočki targetiramo miofascijo in tudi globljo fascijo, kar težko dosežemo z vadbo brez pripomočkov.

yoga1
yoga1

Hatha joga z AEQ metodo

AEQ metoda® je nadgradnja klinične somatike. Somatiko lahko razlagamo kot vedo o učenju zavestne in lahkotne uporabe svojega telesa. Soma je starogrški izraz za telo, v svojem izvornem pomenu pa je soma izraz, ki v sebi nosi razumevanje, da sta telo in um povezana.

Gibi so nežni in nikoli takšni, da bi povzročali bolečino. Z njimi usklajujemo napenjanje in sproščanje mišic, zato naše gibanje postaja vedno bolj mehko, lahkotno in učinkovito. To je ključnega pomena za trajno izboljšanje urejenosti nevromuskulatornega sistema in s tem odpravo bolečin. Ker se med izvajanjem vaj sproščamo mišice, s tem vplivamo tudi na blažitev stresa.

Hkrati nam vaje pomagajo do bolj zavestnega delovanja, saj svojo zavest urimo kot opazovalko naših misli in občutkov in ji s tem omogočamo popolno prisotnost v tem sedanjem trenutku.

Velnes spinal

Velnes Spinal je praksa joge na 3 ravneh, telo, dih in um. Je joga dobrega počutja na vseh ravneh s poudarkom na fizičnem, energijskem in umskem aspektu vadbe. Izvajajo se jogijski položaji, vendar na neklasičen način. Pristop je drugačen, skoraj podoben tantra jogi, ki temelji na intuitivnem občutenju celostnega telesa s pozornostjo navznoter in navzven. Uporabijo se lahko tudi pripomočki kot pri Iyengar jogi, vendar toliko, da se telo pripravlja na dinamičen del vadbe. Vadba poteka dinamično v iskanju stabilnosti, prebujanja hrbtenice in energije vzdolž hrbtenjače ter vzpostavljanja ravnovesja tako v aktivnih kot v pasivnih položajih. Vodilo za gibanje in hkrati spremembo je dih. Z usmerjeno pozornostjo navznoter umirimo misli in se občutimo.

yoga1
yoga1

Zvočna meditacija

Zvočna kopel je potopitev v čudovite zvoke in vibracije, ki zdravijo vaše telo, um in duha. Vse v vesolju, vključno z našim telesom, je sestavljeno iz vibracij. Vsak organ in celica vibrira na določeni frekvenci. Zvok in vibracije potujejo do 5-krat učinkoviteje skozi vodo in ker smo sestavljeni iz 70 odstotkov vode, lahko občutimo vibracije in njihove učinke na celični ravni. Doživeli boste globoko sprostitev in globok občutek miru in dobrega počutja.
Med zvočnim potovanjem se bomo razvajali tudi tako, da bomo vibracije posod začutili še močneje, saj bodo položene na telo. Od mesta, kjer je posoda na telesu položena, zvok kot reka potuje v vsako celico in vsak atom telesa, ga napolni in zavibrira z informacijo zdravja, harmonije ter ravnovesja.

Zvočno meditacijo vodita Patricija in Marko
Glasba predstavlja nepogrešljiv del najinega življenja. Ko sva srečna ali ko sva žalostna, ko iščeva odgovore na življenjska vprašanja, ko sva postavljena pred izzive, povabiva glasbo na obisk in se ji prepustiva. Najraje ob Markovem igranju na ukulele, ki ga pospremi Patricija s svojim čarobnim glasom.
V odnosu sva povezala medsebojno ljubezen ter skupno ljubezen do glasbe, vibracij in duhovnosti. Iz tega črpava navdih in energijo za naša čarobna srečanja, na katerih s pozitivno in umirjeno energijo, s Patricijino meditacijo in zvoki, ki jih Marko privabi iz različnih holističnih glasbil poskrbiva, da domov odidete napolnjeni, dobre volje in pripravljeni na življenje.

Joga za otroke

Joga za otroke je veliko več kot le igra. Vadba joge je za otroke pomembna iz istih razlogov kot za odrasle. Joga otrokom pomaga, da se sprostijo, lajšajo stres in tesnobo, bolje spijo, izboljšajo čustveno regulacijo, povečajo empatijo ter izboljšajo razpoloženje. Joga jih uči kako biti bolj pozoren, kar je le eden izmed mnogih načinov, kako lahko otroke učimo čuječnosti.

yoga1