yoga1

Začetni tečaj joge

Tri ali štiri - mesečni začetni tečaj joge obsega natančno in poglobljeno učenje jogijskih položajev, jogijskega dihanja, sproščanja, enostavne meditacije.

KAJ PRIDOBIMO Z  ZAČETNIM TEČAJEM
S pravilnim izvajanjem jogijskih položajev, jogijskega dihanja, sproščanja, z razumevanjem meditacije, se mnogim takoj menja ves svet na lepše. Pravilno sestavljena zaporedja delujejo tako, da predramimo vsako celico v telesu. Vplivajo na celo telo vključno z obrazom; na mladostni izgled in počutje,  nas poživijo, če smo utrujeni in umirijo, če smo nervozni, nas napolnijo z magnetizmom, da smo bolj privlačni za ljudi, s katerimi se srečujemo. Naš obraz sijoč, ker bomo zdravi telesno, čustveno in mentalno, naša hoja bo mladostna in gibčna. Telo bo postalo bolj čvrsto, mladostno, gibčno, močno, zdravo, lepo. Vaja dela mojstra. Rezultati pridejo in nas bogato nagradijo, če smo prizadevni  in vztrajni. Z jogo pridobimo več notranje moči, da lažje uresničimo svoje želje, določimo svoje cilje in jih tudi dosežemo.

RAZLIČNE ŠOLE JOGE
Obstaja več vrst joge. Na zahodu je najbolj razširjena hatha joga, kjer je poudarek na asanah – položajih, pranajami – dihanju in sproščanju. Znotraj hatha joge je prav tako več različnih šol.  Pri nas izvajamo na začetnem tečaju hatha jogo z elementi Iyengar joge, ki je ena najbolj razširjenih, znanih in cenjenih v svetu zaradi natančne in varne izvedbe položajev, zaradi sistematičnega pristopa, ki vodi k napredku, zaradi pravilno sestavljenih zaporedij in posebnih vaj med menstruacijo ali nosečnostjo in predvsem zaradi dobro izšolanih učiteljev.

KAJ POTREBUJETE ZA VADBO
Podlogo za jogo in koco (ki jo lahko zložite in na njej sedite pri sedečih položajih, jo podložite pod ramena in komolce pri sveči in se z njo pokrijete med sprostitvijo). Oblečite se ohlapno in v več plasti, da se lahko slečete, če vam je vroče ali oblečete, če vas zebe. Vadimo bosi ali v nogavicah.

KAKŠNA NAJ BO PODLOGA ZA JOGO
Kvalitetna podloga za jogo naj bo nedrsljiva, neraztegljiva. Za začetek lahko uporabljate tudi armafleks (podloga za plažo) in boste na vadbi videli, kakšna je dobra podloga za jogo.


yoga1
yoga1

Nadaljevalni tečaj joge

Po osnovah, ki jih pridobite v začetnem tečaju, se lahko vpišete v nadaljevalni tečaj. Nadaljevalni tečaj vas razgiba v vse smeri, hkrati pa poleg asan vsebuje tudi dovolj pranajame in sprostitve ter obnovitvenih položajev, da je to vaš odklop, vaša obnovitev, vaš energetski polnilec in nežno zdravljenje na telesnem, čustvenem, duševnem in duhovnem nivoju.

V nadaljevalnem tečaju poglobimo svoje znanje in izkušnje ter dodamo nekaj novih položajev. Predvsem izpopolnimo izvajnje sveče (Srvangasane) in se nučimo stojo na glavi (Sirsasano). Program je še bolj prilagojen posameznikom. Če kdo ne more ali ne želi izvajati kakšnega položaja, dela nadomestne asane. Če ima katera menstruacijo, določene asne zamenja s takimi, ki so bolj koristne v teh dneh. Vzdušje postane domače, kar vpliva na večjo sproščenost in poglabljanje izkušenj. Ves čas popravljamo in izboljšujemo izvedbo položajev in pranajame ter napredujemo v jogijski praksi.

Nadaljevalne tečaje učijo učitelji, ki so se več let izobraževali pri Zdenki in tečaji vsebujejo pravilno izvedene elemente Iyengar joge. Iyengar joga je kraljica pravilne izvedbe položajev v hatha jogi in inteligentnega pristopa. Pri tej vrsti joge se vsak, ki vztraja, globoko menja v pravilno grajeno, simetrično osebo. Če je fizično telo pravilno in zdravo, ima duh možnost, da se razcveti, in če so energetski kanali prehodni, ima energija prosto pot. Iyengar joga popravlja ne samo mišično zgradbo ampak tudi kostno zgradbo telesa. Pri izvedbi položajev nam pomaga s pripomočki, dokler ne naredimo položaja pravilno. S pravilno izvedbo ščitimo hrbtenico in sklepe. Prilagaja se zmožnostim posameznika.

Je močno orodje za premagovanje vsakodnevnega stresa. Osnovana je na tradicionalnih Patanjalijevih Joga sutrah. Predstavlja celovit pristop za fizično, mentalno, čustveno in duhovno transformacijo. Daje nam fizično zdravje in vitalnost, mentalno jasnost in čustveno stabilnost. Našo fizično realnost uporablja, da spoznamo svoj um, svoja čustva in globje plasti svojega bitja.

V Iyengar jogi je na začetku poudarek na stoječih položajih, ki prizemljijo, povečujejo splošno vitalnost, izboljšajo cirkulacijo, koordinacijo in ravnotežje in predstavljajo dobro osnovo za težje ter obnovitvene položaje in pranajamo.

Z razvijanjem popolnosti v asanah se razvija inteligenca in sposobnost koncentracije ter fokusiranja.Ta inteligentna praksa razvija našo sposobnost, da rastemo in ločujemo, kar je pomembno in produktivno v življenju od tega, kar je treba opustiti.

Zagotavlja: Varen in sistematičen napredek v izvedbi položajev. Zaporedja položajev, ki razvijajo moč, gibčnost, vztrajnost, ravnotežje, koncentracijo in telesno simetrijo. Visoko kvalitetno metodologijo poučevanja. Učitelji so usposobljeni, da uporabljajo precizni jezik, da demonstrirajo položaje s poudarki na določenih elementih in individualno popravljajo učence, če je potrebno. Učitelji se šolajo 3-5 let z resnim in prizadevnim treningom za zahtevni zaključni izpit pred več-člansko, mednarodno komisijo. Po prvi stopnji se lahko izobražujejo še deset let in več do nadaljnjih stopenj.

yoga1
yoga1

Dinamična – Vinjasa joga

Dinamična joga je primerna za začetnike in nadaljevalce, kateri imajo radi aktivno vadbo, ki je lahkotna in hkrati dovolj zahtevna.
Vinjasa pomeni gibanje usklajeno z dihanjem. Ta stil joge imajo radi vsi, ki si jogo predstavljajo kot aktivno vadbo v gibanju brez daljših postankov. Zaporedje se lahko prilagaja sposobnosti skupine, posameznik pa seveda dela le toliko, kot zmore. Ker so položaji znotraj vinjase jogijski položaji, deluje na telo in duh tako, da se sprostimo in umirimo, odstranimo stres, prečistimo energetske kanale, se osvežimo, obnovimo energijo, okrepimo telo, postanemo gibčni, okrepimo trebušni center, polepšamo postavo, ojačamo živčni sistem, …

Pred prihodom se prijavite. Serija položajev je sestavljena tako, da maksimalno deluje na dobro počutje in zdravje celotnega telesa in duha.

Potrebujete: podlogo za jogo in koco.

Vinyasa flow ali dinamično jogo vodi Patricija, certificirana učiteljica Vinyasa joge.

Sobotne delavnice

Sobotne delavnice predstavljajo daljši odklop od vsakdanjika in poglobitev v določeno jogijsko tematiko. Ker trajajo dlje kot tedenski termini, omogočajo podrobno izvajanje položajev, s pozornostjo na detajlih, ki jih drugače ne opazimo. Vzamemo si lahko tudi več časa za pranajamo in obnovitvene položaje, ki nas globinsko sprostijo in napolnijo z energijo.

Nudimo raznolike delavnice:

  • Iyengar joga delavnica (vodi Neža), za vse, ki imate vsaj 1 leto izkušenj z jogo in se želite poglobiti v jogijske položaje (asane) ter jih bolje razumeti. Poudarek bo na začetnih položajih in njihovem pravilnem, detajlnem izvajanju po Iyengar joga metodi.
  • Delavnica za nadaljevalce (vodi Eva), na katerih se boste seznanili s vplivom določene tematike na telo in pridobili splošno znanje o učinkih asan ter anatomiji človeškega telesa.
  • Glasbena pravljica z meditativnimi glasbili (vodi Patricija), kot so tibetanske posode, gong, kristalna posoda, koshi zvončki, kalimba, oceanski boben,... Delavnica bo vključevala tudi petje manter in nežne, regenerativne asane. Asane povezane z dihalnimi tehnikami in holističnimi glasbili omogočijo globoko sprostitev uma in telesa.
  • Delavnice s poudarkom na določeni problematiki (vodi Leonida), kot na primer razstrupljanje telesa ali bolečine v hrbtenici in vratu.
  • Pomladitvena obrazna joga (vodi Neža), namenjena vsem, ki se želite preroditi s pomočjo aktiviranja obraznih mišic, ki so povezane z vsemi organi vašega telesa. S pravilnim izvajanjem vaj boste ponovno aktivirali žleze, prebudili hormone in tako okrepili tudi svoj imunski sistem.

O delavnicah vas bomo sproti obveščali (prijavi se na novice). Prijavite se lahko preko urnika.

yoga1